Regulamentul oficial de organizare și desfășurare a competiției
„Băneasa Race – Canicross”

organizată de Asociația „TRĂIESC SĂNĂTOS”, ce va avea loc

duminică, 17 APRILIE 2022

Acest regulament se aplică în cadrul competiției sportive Băneasa Race Canicross, competiție organizată de Asociația Trăiesc Sănătos, ce va avea loc duminică, 17 aprilie 2022.

Prin participarea la acest eveniment, participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislației în vigoare, aplicabile. De asemenea, participanții trebuie să semneze declarația pe proprie răspundere, pusă la dispoziție de către Organizatori cu ocazia ridicării kitului de participare.

1. CARACTERISTICILE COMPETIȚIEI

Băneasa Race Canicross este o competiție în aer liber, traseul desfășurându-se pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Băneasa și Pădurea Tunari din nordul Bucureștiului. Participanții la Canicross vor alerga, împreună cu câinele alături de care s-au înscris, distanța de 6 kilometri.

Vârsta minimă pentru înscrierea în concurs este de 18 ani pentru alergător și 12 luni pentru câine, în cazul câinilor de talie mică și medie (până la 25 kg la vărsta adultă) și 15 luni pentru câinii de talie mare (peste 26 kg la vârsta adultă). 

Nu este permisă participarea la cursă cu mai mulți câini. Echipa este formată dintr-un alergator și un câine. Fiecare alergător trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a se asigura că propriul câine nu afectează participarea la cursă a celorlalți alergători sau câini.

Dacă un arbitru stabilește că un participant la Canicross dă dovadă de comportament nesportiv sau inadecvat pentru desfășurarea cursei, în zona evenimentului sau pe traseu, acesta va fi descalificat. Această dispoziție este valabilă înaintea, în timpul și după încheierea evenimentului. Este interzis abuzul câinilor, atât fizic, cât și verbal.

Dacă, în opinia arbitrului, un participant la Canicross nu respectă câinele, acel alergător va fi descalificat. Dacă un câine devine inapt sau refuză să avanseze din orice motiv, partenerului său de echipă nu i se va permite să termine cursa. Ei trebuie să rămână pe loc și să aștepte să fie preluați de către închizătorul de traseu și să anunțe un arbitru cât mai curând posibil în situația în care câinele are nevoie de o intervenție de urgență. Pentru siguranța participanților canini, vom asigura o ambulanță cu medic veterinar la linia de START/FINISH.

Pe secțiunile tehnice sau înguste ale traseului, câinele poate rămâne în spatele alergătorului. La depășire, participantul la Canicross care aleargă mai repede trebuie să strige „Depășire prin stângă / dreapta” sau „Alergător în spate” pentru a avertiza pe alergătorul din față cu privire la intenția sa de depășire. Alergătorul care este depășit trebuie să se asigure că propriul câine aleargă pe o parte a potecii și nu incomodează alergătorul care face depășirea. Se recomandă alergătorilor ai căror câini sunt afectați de prezența celorlalți câini să permită o distanță suficientă pentru câinii lor, în special la începutul cursei, pentru a atenua stresul nejustificat.

Pentru siguranța tuturor participanților, un medic veterinar va fi disponibil pe toată durata evenimentului.

Toți participanții la Canicross trebuie să dea dovadă de respect față de ceilalți participanți și câinii acestora în orice moment și să dea dovadă de fair-play. În plus, în cazul în care un alergător sau un câine este în pericol, TOȚI concurenții au datoria de a oferi ajutor în cazul în care sunt în măsură să facă acest lucru în mod rezonabil și în condiții de siguranță.

Folosirea de playere MP3 sau orice alte dispozitive electronice cu căști, care afectează capacitatea de a auzi arbitrii sau pe ceilalți alergători este strict interzisă! Oricine utilizează un astfel de dispozitiv va fi rugat să înceteze imediat folosirea acestuia, în caz contrar, acesta va fi descalificat.

Primele 3 echipe vor primi premii speciale din partea partenerilor noștri și toate echipele care termină cursa Canicross vor primi medalii personalizate. Te încurajăm să termini cursa împreună cu câinele tău, dar te rugăm să nu forțezi câinele dacă este obosit și refuză să continue cursa din orice motiv.

De asemenea, pe toată durata evenimentului, alergătorul este 100% responsabil de câinele împreună cu care formează o echipă la cursa de Canicross.

2. CONTRIBUȚIA DE PARTICIPARE

Contribuția de participare pentru cursă este 130 lei, indiferent de perioada de înscriere. (pentru această cursă vor fi disponibile doar 15 de locuri).

Aceasta include:

Kitul de concurs (număr de concurs, cip pentru cronometrare, produs de alergare, medalie de finisher (pentru alergător și cățel), alte produse din partea partenerilor)

Acces la punctul de revitalizare

Medalii de finisher și diplomă de participare electronică

Masă (o porție de mâncare caldă pentru alergător) imediat după terminarea cursei

Dreptul de participare la tombola de după festivitatea de premiere DOAR pentru cei prezenți.

3. ÎNSCRIERE

Participanții trebuie să completeze formularul online de înscriere de pe site-ul oficial www.baneasarace.ro, secțiunea Înscrie-te”, conform instrucțiunilor din pagina respectivă. 

Fiecare participant semnează la înscriere o declarație pe proprie răspundere prin care declară că este apt să alerge, înțelege și recunoaște riscurile de accidentare (riscuri identificabile dar nu numai)  ce pot apărea pe traseu, și le asumă în totalitate și va exonera de orice răspundere organizatorii și sponsorii evenimentului în cazul în care vor suferi orice fel de prejudiciu, accident sau deces. De asemenea, pe toată durata evenimentului, alergătorul este 100% responsabil de câinele împreună cu care formează o echipă la cursa de Canicross.

Plata contribuției se poate face online, cu cardul bancar, sau prin transfer bancar, în funcție de perioadă, în maxim 3 zile lucrătoare de la înscriere, conform indicațiilor din mesajul de confirmare primit după înregistrare.

În cazul neachitării contribuției în acest termen, procesul de înscriere trebuie reluat cu aplicarea condițiilor de la reluarea înscrierii.

Nu se fac înscrieri și validări la fața locului. Nu se achită înscrieri cash.

Ultima zi de înscrieri online este 5 APRILIE (în limita locurilor disponibile – 15 echipe). Începând cu 5 APRILIE nu se mai poate rezerva mărimea tricoului / tipul de mâncare; acestea vor fi alocate aleatoriu. 

*** În cazul retragerii din competiție, contribuția de participare nu va fi returnată.

Locurile sunt transmisibile unei alte persoane până la data de 1 APRILIE și numai după achitarea unei taxe de 20 lei/loc exclusiv online cu cardul bancar. După aceasta dată nu se mai pot face modificări în lista de start.

4. PREMII ȘI CLASAMENT

Cursa va avea un clasament propriu, ce va conține timpul fiecărei echipe și locul la categorie (Feminin / Masculin – acestea se fac în funcție de categoria alergătorului).

  • Câștigătorii vor primi diplome/cupe (care se vor ridica în ziua evenimentului, până la ora 15:00, de la INFO POINT).

5. ECHIPAMENT RECOMANDAT

Bluză de alergare cu mânecă scurtă/lungă (în funcție de temperatură)

Jachetă de alergare rezistentă la vânt și impermeabilă

Pantaloni de alergare

Borsetă/centură de hidratare

Telefon mobil funcțional

Pantofi sport cu talpă aderentă, tip trail

În funcție de condițiile meteo de la start, anumite lucruri din echipamentul recomandat pot deveni obligatorii.

5.1 ECHIPAMENT RECOMANDAT CANICROSS

(se aplică pe lângă prevederile de la punctul 5)

Câinii trebuie să poarte ham sau o zgardă adecvată și trebuie să fie permanent ținuți de către stăpânul lor prin intermediul unei lese fixe. Alergătorii pot purta o centură care se fixează în talie numai dacă firul atașat de aceasta este elastic pentru a amortiza eventualele șocuri.

Când este complet extinsă, lesa nu trebuie să depășească 2 metri.

Nu este permisă utilizarea hamurilor pentru dresaj, a zgărzilor de forță sau a leselor retractabile. Se pot folosi botnițe, însă acestea trebuie să fie deschise, tip plasă, prin care câinii să poată bea și primi recompense.

Nu este permisă purtarea de către alergători a unor pantofi care ar putea fi periculoși pentru câini.

6. NUMĂRUL DE CONCURS

Numărul de concurs este obligatoriu. Acesta trebuie afișat în față și trebuie să rămână vizibil pe toată perioada desfășurării concursului. Numărul purtat corect va face identificarea mai ușoară inclusiv pentru fotografiile de după cursă, care vor fi afișate pe site-ul și în aplicația MyRaceStory.

7. CRONOMETRAREA

Cronometrarea se va face la secundă, cu ajutorul cipurilor electronice de unică folosință, aflate pe spatele numărului de concurs. Timpul pe baza căruia se va întocmi clasamentul va fi timpul brut, adică cel dintre momentul startului și trecerea liniei de finish. Dacă 2 concurenți aleargă traseul în același timp, unul va primi locul x, iar celălalt locul x+1.

8. ÎNMÂNAREA KITULUI DE CONCURS

Ridicarea kitului de concurs se va face pe baza actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere, semnată de către participant. Declarația va fi trimisă fiecărui participant odată cu e-mailul de confirmare a înregistrării. Kiturile vor fi înmânate EXCLUSIV în zilele, orele și locația anunțată în secțiunea PARTICIPANȚI/KIT. În cazul în care participantul nu poate ajunge să ridice kitul, declarația trebuie semnată de participant și un martor care poate ridica și înmâna kitul.

9. TRASEUL DE CONCURS (TRAIL)

Locație start: Breteaua paralelă cu Aleea Privighetorilor, lângă Academia de Poliție, în pădurea Băneasa (zona de nord a Bucureștiului), duminică, 17 APRILIE 2022, oră start 09:55 AM | timp limită: 1h. Va exista un singur val de start pentru toți participanții la Canicross. 

Suprafața de alergare este în proporție de aproximativ 80% pământ și poate prezenta denivelări, rădăcini de copac sau poate fi acoperită cu pat de frunze. În funcție de precipitații și temperaturi, anumite porțiuni pot fi acoperite cu noroi. Alergătorii sunt obligați să poarte echipamentul adecvat anotimpului și suprafeței de alergare (trail).

Posturile de hidratare vor fi amplasate în zona de start/finish și aproximativ la jumătatea traseului. Posturile de control vor fi amplasate la fiecare schimbare majoră de direcție și au ca scop observarea trecerii concurenților după numărul de concurs, precum și rol de optimizare a orientării alergătorilor.

În semn de respect pentru mediul înconjurător, este interzisă în orice circumstanță aruncarea resturilor, ambalajelor, paharelor sau a oricăror alte obiecte/materiale pe traseul de concurs.

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în cazul în care acesta este accidentat, iar continuarea cursei poate duce la agravarea situației pentru el sau cei din jur. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa indiferent de motiv trebuie să-i informeze imediat pe organizatori la punctele de control sau sunând la numărul de telefon aflat pe numărul de concurs.

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul în orice moment, iar modificările de traseu vor fi anunțate în prealabil. Organizatorii își rezervă dreptul de a anula/amâna cursa în cazuri excepționale, cu condiția ca toți participanții să fie anunțați în prealabil. În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile sau/și al altor condiții speciale, organizatorii își rezervă dreptul de a opri cursa sau de a modifica bariera orară și/sau traseul. În caz de forță majoră, prin aceasta înțelegând orice evenimente care ar putea influența buna desfășurare a evenimentului cum ar fi: inundații majore, dezastre naturale sau evenimente politice majore care ii determină pe organizatori să anuleze competiția, taxa de participare nu va fi returnată și se va stabili altă dată pentru desfășurarea competiției.

9.1 REGULI CANICROSS

(pe lângă toate punctele prevăzute în regulamentul general, la proba de Canicross se adauga următoarele observații)

Temperatura este un aspect important în cadrul cursei. Dacă temperaturile sunt ridicate, este esențial să aveți în vedere starea de bine a câinelui și să vă adaptați la ritmul lui. Orice participant la Canicross trebuie să permită câinelui său să bea apă la punctele de hidratare și să folosească apa furnizată la aceste puncte de hidratare pentru a-și răcori câinele.

Recomandăm să nu hrăniți câinele chiar înainte de cursă.

Vom pune la dispoziție puncte de hidratare (punctele de revitalizare pentru alergători și câini), însă, în cazul în care câinele tău este obișnuit să primească recompense, este responsabilitatea ta să aduci cu tine pe traseu astfel de recompense. În timpul cursei recomandăm recompense de textură moale sau gumată.

Cursa se va desfășura pe o lungime de 6 km și va avea un singur start. Deși este o cursă hobby, dorim să vă susținem și să vă apreciem efortul, astfel încât toți câinii vor primi o medalie personalizată. Primii 3 câini (la feminin si masculin) și partenerii lor de echipă vor primi premii speciale din partea sponsorilor noștri.

Participanții la Canicross vor pleca după valurile de alergători.

În funcție de temperatura din ziua cursei, organizatorii cursei pot lua decizia de a reduce distanța. Configurația traseului (la umbră sau în soare) și condițiile meteorologice (ploaie, vânt) sunt criterii care pot determina mărirea sau micșorarea distanței.

Organizatorii își rezervă dreptul de a adapta distanța în funcție de condițiile meteorologice din ziua cursei sau alți factori de forță majoră și, în urma consultărilor cu directorul de cursă și arbitrii Ringstar, vor informa concurenții cu privire la eventualele modificări cu 20 minute înainte de începerea cursei.

10. RESPECTAREA INSTRUCȚIUNILOR DE SIGURANȚĂ

Alergările prin pădure presupun mai multe elemente care trebuie luate în considerare astfel încât să evitați evenimentele neplăcute și să vă puteți bucura cat mai mult de eveniment. Respectarea prevederilor de siguranță reprezintă un gest simplu și necesar.

Dați întotdeauna dovadă de prudență. Traseul este unul virajat, iar alergarea prin pădure presupune evitarea denivelărilor, crengilor, cioturilor și, în general, a elementelor specifice unui teren accidentat. Organizatorul nu își asumă nicio responsabilitate în caz de accidentare, invaliditate, vătămare corporală gravă sau chiar deces. Organizatorul nu își asuma nicio responsabilitate pentru pierderi sau pagube materiale, expunere la circumstanțe extreme: boală, contact/coliziune cu alți participanți, spectatori, voluntari, condiții meteorologice nefavorabile, accidentări provocate de condițiile alergării în pădure: înțepături de viespi, interacțiunea cu animale sălbatice (porci mistreți, căprioare, câini etc.). Nu vă învinuiți dacă dați dovadă de o prudență care poate părea excesivă. Urmați-vă instinctul și nu ezitați să faceți apel la echipele de prim ajutor în caz că vă simțiți rău sau aveți o stare de leșin sau să sunați la numerele de urgență tipărite pe numărul de concurs dacă observați o persoană care are nevoie de ajutor.

În cazul în care observați un incident sau o persoană care are nevoie de ajutor, anunțați acest lucru imediat la unul dintre numerele de urgență tipărite pe numărul de concurs și anunțați cel mai apropiat voluntar de traseu, invers direcției de alergare, dacă estimați ca e la mai putin de 3 minute de alergat, sau în direcția de alergare. Anunțarea voluntarului este extrem de importantă pentru a identifica zona din traseu unde are loc incidentul!

Aprecierea corectă a limitelor, cât mai exact posibil, este imperativă pentru a vă gestiona efortul și a evita să vă asumați riscuri. Dacă acest lucru este posibil, rămâneți în apropierea celorlalți alergători. Păstrați-vă simțurile ascuțite, fiți cât mai lucizi. Este strict interzis să ascultați muzică în căști sau să obturați sunetul mediului înconjurător pe parcursul alergării!

Asigurați-vă că aveți echipamentul potrivit pentru vremea și temperatura din timpul evenimentului. Gândiți-vă la necesarul de alimente și la maniera în care vă veți administra alimentația în timpul cursei.

Informați-vă dinainte asupra caracteristicilor traseului și poziționarea exactă a punctelor cu rezerve alimentare și a celor de prim ajutor. Țineți cont că, din cauza terenului accidentat și a potecilor înguste, intervenția auto este îngreunată, în unele locuri fiind chiar imposibilă.

Urmați întotdeauna marcajul indicat de către organizatori. Țineți cont că în pădure puteți întâlni animale sălbatice. Încercați să evitați orice contact cu acestea. Vă recomandăm să aveți telefonul mobil pe tot parcursul alergării.

10.1 RESPECTAREA INSTRUCȚIUNILOR DE SIGURANȚĂ PENTRU CURSA CANICROSS

(se adaugă normelor de siguranță de la punctul 10) 

La Canicross pot participa câini de orice rasă sau metiși.

Toți câinii care concurează într-o cursă Canicross de 6 km trebuie să fie în vârstă de minimum 12 luni, în cazul câinilor de talie mică și medie (până la 25 kg la vărsta adultă) și 15 luni pentru câinii de talie mare (peste 26 kg la vârsta adultă). 

Înainte de a te înscrie la această cursă,este responsabilitatea ta să te asiguri că această competiție nu este prima alergare în pădure a câinelui tău și că acesta poate alerga pe această distanță. Îți reamintim că, la fel ca orice sportiv, și câinii au nevoie de timp pentru a se adapta la distanțe mai  lungi. Poți începe cu un antrenament de 2 / 3 / 5 km înainte de a trece la distanța de 6 km, în regim de cursă.

Câinii trebuie să fie ținuți permanent în lesă:  înaintea, în timpul și după terminarea cursei. Nerespectarea acestei reguli poate pune în pericol câinele, proprietarul acestuia sau alte persoane. Proprietarul își asumă întreaga răspundere pentru comportamentul câinelui său.

Recomandăm concurenților să consulte medicul veterinar înainte de a începe o alergare cu un câine indiferent de vârsta acestuia, mai ales pe distanțe medii sau lungi. Vă rugăm să luați în considerare, pe lângă vârstă, și specificul rasei, proprietarul este responsabil de bunăstarea câinelui pe toată durata evenimentului.

Toți alergătorii trebuie să curețe după câinele lor, chiar și în timpul cursei. Vom pune la dispoziție containere speciale în zona de START/FINISH și la punctele de revitalizare.

La cursă NU pot participa femelele în călduri, gestante sau care alăptează.

Este responsabilitatea proprietarului să se asigure că sunt luate măsuri de precauție adecvate, acesta asumându-și răspunderea deplină pentru cățeii lor. Participanții la canicros nu pot participa la cursă cu câini care sunt agitați în prezența oamenilor sau a altor animale, deoarece acest lucru poate provoca stres excesiv pentru aceștia dar și pentru ceilalți participanți la eveniment.

Recomandăm insistent efectuarea unui control veterinar de evaluare a stării de sănătate a câinelui înainte de participarea la canicros. Câinii trebuie sa fie deparazitați intern/extern, sa fie vaccinați și microcipati și sa aibă carnetul de sănătate la zi. Stăpânul trebuie sa poată prezenta carnetul de sănătate conform legislației în vigoare.  

Nu este permisă aducerea la eveniment a câinilor care prezintă tuse, nu se simt bine sau au avut recent contact cu orice fel de boli infecțioase. Este responsabilitatea proprietarului să se asigure că partenerul său canin este apt și sănătos înainte de cursă. Dacă ai îndoieli, consultă medicul veterinar înainte de prezentarea la start.

Orice câine considerat inapt pentru a participa la cursă, indiferent de motiv, de către medicul veterinar desemnat al cursei sau de către arbitrii Ringstar va fi retras din competiție pentru a nu pune în pericol starea de sănătate a celorlați participanți. Recomandăm ca, înainte de participare, câinele să aibă toate vaccinurile la zi și să dețină cip de identificare. Partenerii noștri de la Ringstar vor efectua o verificare rapidă a tuturor câinilor pentru a se asigura că totul este în regulă pentru siguranța în timpul competiției.

11. DREPTURI DE AUTOR

Prin înregistrarea în competiție, toți participanții vor autoriza automat organizatorii, inclusiv partenerii curselor, să folosească și să reproducă orice material conținând declarații sau imagini cu participanții în alergare sau nu. Organizatorii pot da aceste materiale unei terțe persoane fără aprobarea participanților; această libertate se poate exercita pe orice perioada de timp.

12. NOTE FINALE ȘI PENALIZĂRI

Participanții sunt obligați ca înainte de ziua evenimentului să citească și să urmeze instrucțiunile prezentate în secțiunea „Ziua cursei” de pe site-ul www.baneasarace.ro și să asculte și să urmeze instrucțiunile organizatorilor furnizate la locul de desfășurare al evenimentului.

Prin participarea la această competiție, participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament.

Regulamentul este întocmit și este făcut public conform legislației romanești, fiind disponibil pe site-ul www.baneasarace.ro. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare numai după publicarea unui anunț prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul www.baneasarace.ro.

Următoarele abateri duc la descalificare:

Dacă numărul de concurs nu este prins pe tricou/bluza de alergare pe partea din față.

Va fi descalificat automat orice alergător care nu poartă numărul de concurs pe tricou, poartă alt număr de concurs în locul celui primit din partea organizatorului.

Schimbarea sau înlocuirea numărului (inclusiv în cazul pierderii) nu este permisă în ziua cursei și nici schimbarea numerelor de concurs între alergători.

Ratarea unui punct de control.

Nerespectarea regulilor competiției.

Comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public sau alte persoane.

Aruncarea de resturi, ambalaje, pahare sau alte obiecte/lucruri în pădure.

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor personale. Prin urmare, organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților și câștigătorilor la prezenta competiție și să le utilizeze conform prezentului Regulament și legislației în vigoare. Organizatorii nu sunt responsabili pentru nicio expunere neautorizată a informațiilor personale și confidențiale cauzată de atacuri cibernetice sau furtul de date.

Prin înscrierea la Băneasa Race, participanții sunt de acord să primească mesaje din partea organizatorului despre activitatea acestuia, despre alte evenimente organizate de acesta sau la care acesta are calitatea de partener.

În eventualitatea unor neconcordanțe între versiunea în română și cea în engleză a acestui Regulament Oficial, va prevala versiunea în limba română.

Este recomandat ca proprietarii câinilor să încheie o asigurare de răspundere civilă (sau o asigurare de familie) pentru acoperirea oricăror daune pe care câinele lor le-ar putea produce. Aceasta revine în totalitate în grija participanților la competiție.

Te rugăm să cureți după câinele tău! Folosește pungi de unică folosință pentru a aduna mizeria după prietenul tău canin. În cazul în care câinele tău are nevoi fiziologice, dă-te deoparte și evită blocarea traseului pentru a-i lăsa să treacă pe ceilalți alergători din urma ta.