Regulamentul oficial de organizare și desfășurare a competiției
„Băneasa Race”

organizată de Asociația „TRĂIESC SĂNĂTOS”, ce va avea loc

duminică, 12 APRILIE 2020

Acest regulament se aplică în cadrul competiției sportive de amatori Băneasa Race, competiție organizată de Asociația Trăiesc Sănătos, ce va avea loc duminică, 12 APRILIE 2020.

Prin participarea la acest Eveniment, participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și a legislației în vigoare aplicabile. De asemenea, participanții trebuie să semneze declarația pe proprie răspundere, pusă la dispoziție de către Organizatori cu ocazia ridicării kitului de participare.

1. CARACTERISTICILE COMPETIȚIEI

Băneasa Race este o competiție în aer liber, traseul desfășurându-se pe poteci și drumuri forestiere din pădurea Băneasa și pădurea Tunari din nordul Bucureștiului. Participanții își pot alege una dintre cursele la care doresc să participe: Cros – 11 kilometri sau Semimaraton 21 kilometri. Vârsta minimă pentru înscrierea în concurs este de 18 ani. 

2. CONTRIBUȚIA DE PARTICIPARE

Contribuția de participare pentru fiecare cursă în parte, cea de cros și cea de semimaraton, variază în funcție de numărul de locuri, după cum urmează:

de la 1 la 100: 90 lei

de la 101 la 200: 100 lei

de la 201 la 300: 110 lei

de la 301: 120 lei

Contribuția de participare pentru cursa de canicross este de 120 lei.

Aceasta include:

Kitul de concurs (număr de concurs, cip pentru cronometrare, produs de alergare, alte produse din partea partenerilor)

Acces la punctele de revitalizare

Medalie de finisher și diplomă de participare electronică

Masă (o porție de mâncare caldă) imediat după terminarea cursei

Dreptul de participare la tombola de după festivitatea de premiere DOAR pentru cei prezenți.

3. ÎNSCRIERE

Participanții trebuie să completeze formularul online de înscriere de pe site-ul oficial www.baneasarace.ro, secțiunea Înscrie-te”, conform instrucțiunilor din pagina respectivă. 

Fiecare participant semnează la înscriere o declarație pe proprie răspundere prin care declară că este apt să alerge, înțelege și recunoaște riscurile de accidentare (riscuri identificabile dar nu numai)  ce pot apărea pe traseu, și le asumă în totalitate și va exonera de orice răspundere organizatorii și sponsorii evenimentului în cazul în care vor suferi orice fel de prejudiciu, accident sau deces.

Plata contribuției se poate face online, cu cardul bancar, sau prin transfer bancar, în funcție de perioadă, în maxim 3 zile lucrătoare de la înscriere, conform indicațiilor din mesajul de confirmare primit după înregistrare.

În cazul neachitării contribuției în acest termen, procesul de înscriere trebuie reluat cu aplicarea condițiilor de la reluarea înscrierii.

Nu se fac înscrieri și validări la fața locului. Nu se achită înscrieri cash.

Ultima zi de înscrieri online este 1 APRILIE (în limita locurilor disponibile). Începând cu 5 APRILIE nu se mai poate rezerva mărimea tricoului / tipul de mâncare / valul din care se ia startul; acestea vor fi alocate aleatoriu. În intervalul 1-5 APRILIE  achitarea taxei de participare se poate realiza doar prin card, perioada aceasta putând fi modificată de către organizator în funcție de numărul de înscriși la momentul respectiv. 

*** În cazul retragerii din competiție, contribuția de participare nu va fi returnată.

Locurile sunt transmisibile unei alte persoane sau participanții se pot muta de la o cursă la alta până la data de 1 APRILIE și numai după achitarea unei taxe de 20 lei/loc exclusiv online cu cardul bancar. După aceasta dată nu se mai pot face modificări în lista de start.

4. PREMII ȘI CLASAMENT

Fiecare cursă va avea un clasament propriu, ce va conține timpul fiecărui alergător și locul la general, precum și la categoria din care face parte.

Categoriile sunt următoarele:

Semimaraton – 21 km:

OPEN și 18-29; 30-39; 40-49; 50+ feminin/masculin

Cross – 11 km:

OPEN și 18-29; 30-39; 40-49; 50+ feminin/masculin

  • Câștigătorii la categoriile de vârstă vor primi diplome/cupe (care se vor ridica în ziua evenimentului, până la ora 14:00, de la INFO POINT).

* * *

Premii în bani primesc participanții clasați pe primele 8 locuri la semimaraton, categoria OPEN, feminin/masculin, și primele 5 locuri la cros 11 km, categoria OPEN, feminin/masculin.

Pentru detalii, accesați secțiunea PREMII din site.

Câștigătorii premiilor în bani trebuie să trimită în maximum 10 zile lucrătoare de la data evenimentului, pe adresa de e-mail contact@baneasarace.ro, seria actului de identitate (folosit la înscriere), nume complet și un cont bancar personal în RON (nu al unor terți). PREMIILE NU SE ACHITĂ CASH! Premiile se achită doar electronic, în conturi în moneda RON.

  • Premiile nerevendicate în termen de 10 zile nu se vor mai plăti.

5. ECHIPAMENT RECOMANDAT

Bluză de alergare cu mânecă scurtă/lungă (în funcție de temperatură)

Jachetă de alergare rezistentă la vânt și impermeabilă

Pantaloni de alergare

Borsetă/centură de hidratare

Telefon mobil funcțional

Pantofi sport cu talpă aderentă, tip trail

În funcție de condițiile meteo de la start, anumite lucruri din echipamentul recomandat pot deveni obligatorii.

6. NUMĂRUL DE CONCURS

Numărul de concurs este obligatoriu. Acesta trebuie afișat în față și trebuie să rămână vizibil pe toată perioada desfășurării concursului. Numărul purtat corect va face identificarea mai ușoară inclusiv pentru fotografiile de după cursă, care vor fi afișate pe site-ul și în aplicația MyRaceStory.

7. CRONOMETRAREA

Cronometrarea se va face la secundă, cu ajutorul cipurilor electronice de unică folosință, aflate pe spatele numărului de concurs. Timpul pe baza căruia se va întocmi clasamentul va fi timpul brut, adică cel dintre momentul startului și trecerea liniei de finish. În măsura în care va fi posibil, vom oferi alergătorilor și timpul net, adică cel dintre trecerea liniei de start și trecerea liniei de finish, însă acest timp nu va fi luat în calcul la alcătuirea clasamentului. Dacă 2 concurenți aleargă traseul în același timp, unul va primi locul x, iar celălalt locul x+1.

8. ÎNMÂNAREA KITULUI DE CONCURS

Ridicarea kitului de concurs se va face pe baza actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere, semnată de către participant. Declarația va fi trimisă fiecărui participant odată cu e-mailul de confirmare a înregistrării. Kiturile vor fi înmânate EXCLUSIV în zilele, orele și locația anunțată în secțiunea PARTICIPANȚI/KIT. În cazul în care participantul nu poate ajunge să ridice kitul, declarația trebuie semnată de participant și un martor care poate ridica și înmâna kitul.

9. TRASEUL DE CONCURS (TRAIL)

Locație start: Breteaua paralelă cu Aleea Privighetorilor, lângă Academia de Poliție, în pădurea Băneasa (zona de nord a Bucureștiului), duminică, 12 APRILIE 2020, după cum urmează:

Semimaraton – 21 km: oră start 10:00 AM | timp limită: 3h

Cros – 11 km: oră start 10:00 AM | timp limită: 2h

Accesul se poate face cu mașina personală sau cu autobuzul 301 (de la Piața Romană sau Piața Charles de Gaulle) până la stația Restaurant Băneasa.

Suprafața de alergare este în proporție de aproximativ 80% pământ și poate prezenta denivelări, rădăcini de copac sau poate fi acoperită cu pat de frunze. În funcție de precipitații și temperaturi, anumite porțiuni pot fi acoperite cu noroi. Alergătorii sunt obligați să poarte echipamentul adecvat anotimpului și suprafeței de alergare (trail).

Posturile de hidratare vor fi amplasate în zona de start/finish, la kilometrul 3,5, la kilometrul 7,3 (traseul de cros și semimaraton), respectiv 18,2 (traseul de semimaraton) și kilometrul 14,4 (traseul de semimaraton). Posturile de control vor fi amplasate la fiecare schimbare majoră de direcție și au ca scop observarea trecerii concurenților după numărul de concurs, precum și rol de optimizare a orientării alergătorilor.

În semn de respect pentru mediul înconjurător, este interzisă în orice circumstanță aruncarea resturilor, ambalajelor, paharelor sau a oricăror alte obiecte/materiale pe traseul de concurs.

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în cazul în care acesta este accidentat, iar continuarea cursei poate duce la agravarea situației pentru el sau cei din jur. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa indiferent de motiv trebuie să-i informeze imediat pe organizatori la punctele de control sau sunând la numărul de telefon aflat pe numărul de concurs.

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul în orice moment, iar modificările de traseu vor fi anunțate în prealabil. Organizatorii își rezervă dreptul de a anula/amâna cursa în cazuri excepționale, cu condiția ca toți participanții să fie anunțați în prealabil. În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile sau/și al altor condiții speciale, organizatorii își rezervă dreptul de a opri cursa sau de a modifica bariera orară și/sau traseul. În caz de forță majoră, prin aceasta înțelegând orice evenimente care ar putea influența buna desfășurare a evenimentului cum ar fi: inundații majore, dezastre naturale sau evenimente politice majore care ii determină pe organizatori să anuleze competiția, taxa de participare nu va fi returnată și se va stabili altă dată pentru desfășurarea competiției.

10. RESPECTAREA INSTRUCȚIUNILOR DE SIGURANȚĂ

Alergările prin pădure presupun mai multe elemente care trebuie luate în considerare astfel încât să evitați evenimentele neplăcute și să vă puteți bucura cat mai mult de eveniment. Respectarea prevederilor de siguranță reprezintă un gest simplu și necesar.

Dați întotdeauna dovadă de prudență. Traseul este unul virajat, iar alergarea prin pădure presupune evitarea denivelărilor, crengilor, cioturilor și, în general, a elementelor specifice unui teren accidentat. Organizatorul nu își asumă nicio responsabilitate în caz de accidentare, invaliditate, vătămare corporală gravă sau chiar deces. Organizatorul nu își asuma nicio responsabilitate pentru pierderi sau pagube materiale, expunere la circumstanțe extreme: boală, contact/coliziune cu alți participanți, spectatori, voluntari, condiții meteorologice nefavorabile, accidentări provocate de condițiile alergării în pădure: înțepături de viespi, interacțiunea cu animale sălbatice (porci mistreți, căprioare, câini etc.). Nu vă învinuiți dacă dați dovadă de o prudență care poate părea excesivă. Urmați-vă instinctul și nu ezitați să faceți apel la echipele de prim ajutor în caz că vă simțiți rău sau aveți o stare de leșin sau să sunați la numerele de urgență tipărite pe numărul de concurs dacă observați o persoană care are nevoie de ajutor.

În cazul în care observați un incident sau o persoană care are nevoie de ajutor, anunțați acest lucru imediat la unul dintre numerele de urgență tipărite pe numărul de concurs și anunțați cel mai apropiat voluntar de traseu, invers direcției de alergare, dacă estimați ca e la mai putin de 3 minute de alergat, sau în direcția de alergare. Anunțarea voluntarului este extrem de importantă pentru a identifica zona din traseu unde are loc incidentul!

Aprecierea corectă a limitelor, cât mai exact posibil, este imperativă pentru a vă gestiona efortul și a evita să vă asumați riscuri. Dacă acest lucru este posibil, rămâneți în apropierea celorlalți alergători. Păstrați-vă simțurile ascuțite, fiți cât mai lucizi. Este strict interzis să ascultați muzică în căști sau să obturați sunetul mediului înconjurător pe parcursul alergării!

Asigurați-vă că aveți echipamentul potrivit pentru vremea și temperatura din timpul evenimentului. Gândiți-vă la necesarul de alimente și la maniera în care vă veți administra alimentația în timpul cursei.

Informați-vă dinainte asupra caracteristicilor traseului și poziționarea exactă a punctelor cu rezerve alimentare și a celor de prim ajutor. Există cinci punte de hidratare: start, km 3,5, km7,3, km 14,4, km 18,2, finish. Exista 2 puncte de prim ajutor: start/finish, km 7,3/km 18,2. Țineți cont că, din cauza terenului accidentat și a potecilor înguste, intervenția auto este îngreunată, în unele locuri fiind chiar imposibilă.

Urmați întotdeauna marcajul indicat de către organizatori. Țineți cont că în pădure puteți întâlni animale sălbatice. Încercați să evitați orice contact cu acestea. Vă recomandăm să aveți telefonul mobil pe tot parcursul alergării.

La cursa de Cros – 11 km și Semimaraton – 21 km, este strict interzisă participarea alături de animale de companie (câini, pisici etc.)

11. DREPTURI DE AUTOR

Prin înregistrarea în competiție, toți participanții vor autoriza automat organizatorii, inclusiv partenerii curselor, să folosească și să reproducă orice material conținând declarații sau imagini cu participanții în alergare sau nu. Organizatorii pot da aceste materiale unei terțe persoane fără aprobarea participanților; această libertate se poate exercita pe orice perioada de timp.

12. NOTE FINALE ȘI PENALIZĂRI

Participanții sunt obligați ca înainte de ziua evenimentului să citească și să urmeze instrucțiunile prezentate în secțiunea „Ziua cursei” de pe site-ul www.baneasarace.ro și să asculte și să urmeze instrucțiunile organizatorilor furnizate la locul de desfășurare al evenimentului.

Prin participarea la această competiție, participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament.

Regulamentul este întocmit și este făcut public conform legislației romanești, fiind disponibil pe site-ul www.baneasarace.ro. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare numai după publicarea unui anunț prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul www.baneasarace.ro.

Următoarele abateri duc la descalificare:

Dacă numărul de concurs nu este prins pe tricou/bluza de alergare pe partea din față.

Va fi descalificat automat orice alergător care nu poartă numărul de concurs pe tricou, poartă alt număr de concurs în locul celui primit din partea organizatorului.

Schimbarea sau înlocuirea numărului (inclusiv în cazul pierderii) nu este permisă în ziua cursei și nici schimbarea numerelor de concurs între alergători.

Ratarea unui punct de control.

Nerespectarea regulilor competiției.

Comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public sau alte persoane.

Aruncarea de resturi, ambalaje, pahare sau alte obiecte/lucruri în pădure.

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor personale. Prin urmare, organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților și câștigătorilor la prezenta competiție și să le utilizeze conform prezentului Regulament și legislației în vigoare. Organizatorii nu sunt responsabili pentru nicio expunere neautorizată a informațiilor personale și confidențiale cauzată de atacuri cibernetice sau furtul de date.

Prin înscrierea la Băneasa Race, participanții sunt de acord să primească mesaje din partea organizatorului despre activitatea acestuia, despre alte evenimente organizate de acesta sau la care acesta are calitatea de partener.

În eventualitatea unor neconcordanțe între versiunea în română și cea în engleză a acestui Regulament Oficial, va prevala versiunea în limba română.