Informații utile despre competițiile de Canicross, cu precădere
„Băneasa Race – CaniCross”

organizată de Asociația „TRĂIESC SĂNĂTOS”, ce va avea loc

duminică, 17 APRILIE 2022

✔️ În primul rând, ai nevoie de un om

✔️ În al doilea rând, ai nevoie de un câine

Acum că ai componentele principale, ești aproape gata de cursă!

Concept unic în România, aceasta va fi una dintre cele mai interesante competiții pentru tine și prietenul tău canin, care se va desfășura pentru prima dată în Pădurea Băneasa! 🏃‍♂️🐕

1. CE ÎNSEAMNĂ CANICROSS?

Canicross este sportul care constă în alergarea „cross country” în echipă om-câine 👍, unde câinele este principalul factor motor, fiind ținut în lesă de către om, iar omul este cel care conduce echipa, fiind poziționat în spatele său sau în părțile laterale ale câinelui și dându-i acestuia comenzi vocale sau din lesă.

Canicrossul nu este doar o metodă excelentă de antrenament pentru oameni și câini, ci și o modalitate prin care poți sa-ți consolidezi prietenia cu câinele tău.

2. CE TIP DE CÂINI POT PARTICIPA?

Poți participa la Canicross cu orice tip de câine, atât timp cât câinele tău este în formă, sănătos, are vârsta adecvată (peste 12 luni (talie mica/ medie) / 15 luni (talie mare)) și este capabil să alerge.

Consultă medicul veterinar dacă ai îndoieli și antrenează-te împreună cu câinele tău înainte de cursă. 

Câinii pot participa la cursă numai după ce au împlinit vârsta de 12 luni (în cazul câinilor de talie mică și medie (până la 25 kg la vărsta adultă) și 15 luni în cazul câinilor de talie mare (peste 26 kg la vârsta adultă)).

Poți începe un antrenament ușor cu câinele tău, pentru a-i permite să se obișnuiască cu hamul / lesa și pentru a-l învăța comenzile. Apoi, poți crește treptat volumul de antrenament, având grijă întotdeauna să nu suprasoliciți câinele în perioada în care articulațiile și oasele sale sunt încă în curs de formare.

În cazul raselor de talie mare, este important să aștepți puțin mai mult înainte de a crește distanțele. Din nou, consultă-te cu medicul veterinar. Ca orice atlet, câinele tău trebuie să aibă o pregătire specifică și graduală, deci te rugăm să reții că trebuie să crești treptat distanțele, de la 2 km la 3 km, apoi 5 km, pentru a putea ajunge la o cursă de 6 km.

3. ECHIPAMENT

Echipamentul este influențat de multe necunoscute, ca orice alt lucru în viață. Unele opțiuni funcționează în anumite situații, dar nu funcționează în altele.

Principalii factori în ceea ce privește echipamentul sunt: un ham / zgardă confortabil/ă, potrivit pentru alergare; o lesă; și (opțional) o centură de talie/șold pentru alergător, caz în care lesa trebuie să aibă un absorbant de soc. Te rugăm să acorzi o atenție crescută câinilor nesterilizați și femelelor aflate în perioada fertilă întrucât aceștia pot provoca probleme pe parcursul cursei. Cățelele în călduri, care alăptează sau sunt gestante nu pot participa la cursă.

Menține-ți câinele calm și aproape de tine. Deoarece câinii sunt o parte importantă a cursei, ne vom ocupa de punctele de hidratare în mod corespunzător, asigurându-le apă pe traseu, dar te rugăm să ai în vedere că unii câini au nevoie de recompense din partea partenerilor de echipă, deci nu ezita să aduci cu tine toate recompensele de care câinele tău va avea nevoie. În timpul cursei recomandăm recompense de textură moale sau gumată.

4.UNDE ÎȚI POȚI FACE ANTRENAMENTELE DE ALERGARE?

Pentru că este un sport de tip „cross country”, terenul accidentat este întotdeauna cel mai bun, iar pădurile-parc locale sau traseele forestiere sunt minunate pentru început, oferind un mediu excelent, cu teren suficient de moale, pentru antrenamente tehnice atât pentru câine, cât și pentru stăpân.

Este important ca antrenamentele să se desfășoare pe teren cât mai variat. Terenul mai dur este la fel de important ca terenul mai moale, întrucât prea mult antrenament pe oricare dintre aceste suprafețe poate cauza probleme. Încearcă să eviți distanțele prea mari pe asfalt deoarece acestea pot afecta articulațiile, atât pe ale tale, cât și pe cele ale câinelui tău, fiind dăunătoare inclusiv pentru pernuțele sale.

Pe de altă parte, evitând terenul dur, pernuțele câinelui vor rămâne prea moi și există riscul deformării labelor. Variază terenul pentru un antrenament cât mai echilibrat și crește treptat distanța de alergare.

Ne vedem la START cu multă energie și recompense pe măsură!